Kent dostlarının sorumluluğu

Kent dostları kentini sevme sanatının duyarlılığı içinde kentli olma haklarının gelişmesi için uğraşırlar. Kent dostları kentin geleceğini de ilgilendiren birçok kararda kent kimliğini koruma ve yaşatma düşüncesine daha fazla önem verilmesini savunurlar. Hemşehirlilerin günlük hayatlarını ilgilendiren ve kentimizin geleceği ile ilgili kararlar alınmasında aktif görev ve sorumluluk üstlenirler. Bu kararların önemlerini şöylece özetleyebiliriz.

Kentimizin büyüklüğünü ve büyüme biçiminin tarifini yaparak kent büyürken eski kent dokusuyla yeni kentsel gelişim alanlarının arasındaki ilişkilerin nasıl kurulacağını belirlemek.

Tarihsel, kültürel ve kentsel mekanların, yapıların, donatım araçlarının ve kent mobilyalarının kirleticiler(ses, ışık, renk, gürültü, titreşim, görüntü, reklam, yazı vb. dahil ve aşındırıcılar sorununun nasıl ele alınacağını tayin etmek.

Kentin tarihsel mekanlarının ve alanlarının nasıl korunacağı, zamanla kaybolmuş ya da tahrip olmuş bu mekanların ve alanların başkalaştırılmadan yeniden nasıl işlevlendirileceği, eski yapı stokları ile yeni kentsel ihtiyaçlar ve yeni teknolojiler arasındaki gerilimin kent kimliğine zarar vermeden nasıl çözümlenebileceği, kentsel çöküntü bölgelerinin çağdaş kent kimliğini geliştirmede nasıl kullanılacağını öngörmek.

Tarihi ve kültürel mekânların, anıtların, kültürel ve etnografik dokunun, tarihsel ve kültürel nesnelerin kentin gündelik hayatında yer alması için koruma/yaşatma girişimlerinin nasıl ele alınacağı ve yönetileceği, bu amaçla kentlilerin eğitimlerinin nasıl yapılacağını tasarlamak.

Kent sokaklarının park ve bahçelerin, meydanların, kaldırımların, kentsel mimari yapıların ve kent mobilyalarının kentliler tarafından nasıl kullanılacağını ve kentin haklarının nasıl korunacağını saptamak.

Değiştirilen yer, mekan  ve yapı adlarının yarattığı kentsel bellek yitimi sorununun nasıl çözümlenebileceğini, kentsel belleğin nasıl korunacağını ve zenginleştirileceğini belirlemek.

Kent suçları ve kentsel suçlarla nasıl mücadele edileceği ve bu amaçla nelerin yapılacağını tartışmak.

Kentsel kimlik bir iddia ve idealdir. Bu iddia ve ideal kentin tarihsel, kültürel ve çevresel değerleriyle bütünleşmelidir. Bu bütünsellik kent belleği içinde vardır. Önemli olan bu bütünselliği ortaya çıkararak yaşatmaktır. Bu amaçla Aydın’da tarihi ve kültürel kent bilgi sistemi kurularak, tarihsel, kültürel ve sanatsal özellikleri ile bilgisayar ortamında kayıtlandırılarak, kentsel bilgi birikimi korunmalı ve gelecek nesillere aktarılmalıdır.

Kentlinin yaşadığı çevresine yönelik tarihi, kültürel ve çevresel sorumluluk bilincinin oluşmasını sağlamak, bu konularda bilgi ile donatarak Aydın kenti idealini yaratmak kent dostlarının vazgeçemedikleri asli ödevidir. Kentlilik bilincinin güncelin zihnimizde oluşturduğu kısa vadeli zihinsel hapishanelerden kurtarılarak, bilgi ve kültür ufkumuzu enginleştirmemizi, yaşadığımız çevreyi geçmişten geleceğe ulaşan kentsel gelişim bütünlüğü olarak algılayabilmemizi ve böylelikle de eleştirel bakışımızı yapıcı bir temele oturtmamız gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.