Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

Menekşe gözlü -Fatma Girik- Hak’ka yürüdü

Sinemaseverlerin ona verdiği lakapla: “Menekşe Gözlü” Fatma Girik de Hak’ka yürüdü…

Aslında yazıya, yine sinema severlerin verdikleri bir başka lakapla  “Dört Yapraklı Yonca’dan birisi koptu!..” diye bir başlık da atılabilirdi…

Onlar Türk Sinemasının Yeşilçam’ın dört yapraklı yoncasıydılar!.. Kimler miydi onlar?

Türkan ŞORAY: Cengiz Aytmatov’un “Kırmızı Eşarp”  adlı romanından uyarlanarak çekilen “Selvi Boylum Al Yazmalım” filmi ile sanatının zirvesine çıkan; Türk aşk filmlerinin değişmez aşık olunan sevgilisi. Türkan Şoray bu filimdeki Asya karakterinde temsil ettiği rolle 1977 Taşkent Film Festivalinde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü alır. Ayrıca bu film, 2014'te Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen halk oylamasında En İyi 100 Türk Filmi arasında 6. Sırada seçilir.

Hülya KOÇYİĞİT: 1964 yılında Berlin Film Festivali’nde büyük ödül olan ALTIN AYI ödülünü alan  “SUSUZ YAZ” filmindeki rolüyle: Türk sinema tarihinde ilk kez uluslararası ödül alan filimle adını Türk sinema tarihine yazdıran bir oyuncu.

Filiz AKIN: Türk filmlerinin genellikle varlıklı ailelerin romantik kızı olmasının yanında Tarık AKAN’la baş rolü paylaştıkları 1974’te çekilen MEMLEKETİM filmiyle adını hafızalara nakşeden bir sanatçıydı. Ankara Ekspresi’ndeki rolüyle 1971 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alır.

fatma-girk.jpgFATMA GİRİK: Oyuncu, senarist, yapımcı ve siyasetçi… 1956-2012 yılları arasında 200'den fazla sinema filmi ve dizide rol alan Fatma Girik; canlandırdığı sert, mağrur ve haksızlıklara karşı boyun eğmeyen Anadolu kadını karakterleri ile tanındı. 

İlk kez 1965 yılında Keşanlı Ali Destanı filmi ile Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu Ödülüne" layık görüldü. Daha sonra Sürtüğün Kızı (1967), Ezo Gelin (1969),  Boş Beşik (1970) ve Acı (1971) filmleri ile dört kez daha "En İyi Kadın Oyuncu" ödülüne değer görülür.

FATMA GİRİK’İN EN ÇOK BEĞENİLEN 10 FİLMİ:

YILANLARIN ÖCÜ:

Fakir Baykurt'un unutulmaz eserinden uyarlanan Yılanların Öcü, Kara Bayram'ın hakkını köy ağalarına karşı korumasını konu alır.  Fatma Girik, Irazca rolünde yer alır.

ACI

15 yıl yattıktan sonra Çiçek Ali hapishaneden çıkar ve oğullarını öldürdüğü aileyi ziyaret eder. Dram ve suç temalı bu yapım, Adana Film Festivali'nden en iyi kadın oyuncu ödülünü Fatma Girik'e getirir.

KEŞANLI ALİ DESTANI

Haksız yere hapse giren Keşanlı Ali'nin hayatını konu alan yapımda başrolleri Fikret Hakan ve Fatma Girik paylaşır.

JAPON İŞİ

Fatma Girik'in Japon bir robot ve şarkıcı Başak'ı canlandırdığı filmde, Veysel'in bir şarkıcıya olan platonik aşkı anlatılır.

BOŞ BEŞİK

Bir annenin bebeğini kaybetmesi sonrası travmalarını anlatan eser, sembolik anlatımıyla dikkatleri çeker.

İNTİKAM MELEĞİ/KADIN HAMLET

Babası öldürüldükten sonra intikam almak isteyen Hamlet rolü, bu kez kadına verilmiştir. Metin Erksan'ın yönetmenliğini yaptığı film, en bilinmeyen filmler arasında yer alır.

MENEKŞE GÖZLER   

Fatma Girik'in gözlerinden ismini alan film, iki arkadaşın birbirlerinden habersiz, fark etmeden  Fatma Girik'e âşık olmasını konu alır. Filmin kadrosunda Sadri Alışık ve Erol Büyükburç da yer alır.

ŞOFÖR NEBAHAT

Süreyya Duru'nun yönetmenliğini yaptığı 1970 yapımı film, babası öldükten sonra eve para getirmeye çalışan Nebahat'ın erkeklerin egemenliğindeki şoför mesleğini İstanbul'da sürdürmesini konu alır.

KANLI NİGAR

Osmanlı Döneminde İstanbul'da randevuevi işleten Cihanyandı Kanlı Nigâr'ın kendini ve bu yola düşürenlerden aldığı intikamın öyküsü anlatılmaktadır. Kemal Sunal, bu filmde Narçın ve Abdi rollerini, Fatma Girik ise Kanlı Nigâr rolünü canlandırır.

POSTACI

Kemal Sunal ile başrolü paylaştığı filmler arasında en iyilerinden olan Postacı, Kemal Sunal'ın karakterinin Sevtap ile evlenmek istemesi ve sonra gelişen olayları konu alır. Almanya Türkleri ile karşıtlıkları konu alan bir yapımdır.

Özgeçmişinde yazıldığı gibi yapımcılık yapmış;  bir dönem de Şişli İlçe Belediye Başkanlığı görevinde bulunmuşsa da Fatma Girik, Türk insanının gönlünde  Yeşilçam filimlerindeki rolleriyle yer edinmiştir.  

Bu sevginin bir ifadesi ve tezahürü olarak ona bir filminden aktarmayla “MENEKŞE GÖZLÜ”  ve de “DÖRT YAPRAKLI YONCA” unvanları verilmiştir.

24 Ocak 2022'de  İstanbul'da 79 yaşında hayatını kaybeden Fatma Girik’e biz de ALLAH’tan rahmetler diliyoruz…

Sevgilerimizle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum